Piskesmæld rammer mange årligt – her er, hvad du skal vide

Har du været ude for et fald eller en bilulykke, og har du efterfølgende oplevet smerter og stivhed i nakken? Så kan det være et tegn på, at du har en piskesmældsskade.

Hvert år estimeres det, at omkring 16.000 danskere pådrager sig en piskesmældsskade. Det er dog kun mellem 4000 og 5000, der søger hjælp for deres gener og skader. Mere end 90 procent kommer sig af sig selv, men der kan være en risiko for langvarige gener. 

Det er derfor vigtigt, at du søger hjælp, hvis du oplever nogle af de symptomer, der bliver beskrevet herunder. 

Hvad er et piskesmæld? 

Et piskesmæld er en skade, der sker i bløddelene i nakken og de tilstødende områder. Bløddelene er de muskler, sener og ledbånd, der sidder mellem halshvirvlerne. 

Hvis skaden er så kraftig, at der sker forskydninger i led eller skader på nervesystemet, betegnes det som en alvorligere nakkeskade. Så defineres det ikke længere som en piskesmældsskade. 

En skade i forbindes med et piskesmæld opstår typisk efter en påkørsel bagfra, hvor dit hoved kastes voldsomt tilbage for derefter at blive kastet frem. 

Hvad er symptomerne, og hvordan føles et piskesmæld?

Typisk føles en skade forårsaget af et piskesmæld som smerter i nakken, hovedpine eller stivhed i nakkemuskulaturen. Disse symptomer kommer normalt indenfor et par døgn efter uheldet. Ofte vil smerterne og stivheden i nakken aftage i løbet af få dage til få uger.

På sammen måde som en ankel kan være stiv og gøre ondt i lang tid efter en forvridning, kan en nakke gøre det samme efter et piskesmæld. Men da pladsforholdene er trange i nakken, og området er ømfindigt, kan ganske små vævsskader i visse tilfælde føre til alvorlige gener.

Piskesmæld kan også sætte sig i ryggen og lænden

Et piskesmæld kan i princippet forekomme langs hele rygsøjlen og helt ned til lænden. Dette er dog et sjældent fænomen, da muskulaturen i selve ryggen og lænden er meget stærke. 

Symptomer på et piskesmæld i ryggen eller lænden kan ikke sammenlignes med symptomerne i nakkeregionen. I stedet kan de bedre sammenlignes med mere almindelige rygsmerter såsom iskias og låsning i ryggen.

Hvordan behandler man et piskesmæld? 

En piskesmældsskade behandles i starten med svag smertestillende medicin, hvorefter der igangsættes behandling for det videre forløb. Kiropraktisk behandling kan i mange tilfælde hjælpe på smerterne. 

Konkret vil en kiropraktor rådgive dig omkring genoptræning og niveau for aktivitet ved at anvise specifikke øvelser. 

De muskler og led i nakken, der kan være påvirket efter en skade, vil blive undersøgt og behandlet kiropraktisk. Patienter med kroniske nakkesmerter efter et piskesmæld vil ofte have gavn af regelmæssig kiropraktisk behandling i en periode, som gradvist bliver afløst af øvelser og træning. 

Der er en risiko for senfølger efter et piskesmæld

Gener efter et piskesmæld vil i 90 procent af tilfældene forsvinde af sig selv i løbet af alt fra et par dage til flere måneder. I ganske få tilfælde vil der dog udvikle sig varige mén og det, som man kalder et kronisk Whiplash-syndrom.

Her kan symptomerne være udtalt hovedpine og nakkesmerter. Derudover oplever nogle nedsat bevægelighed i nakken og smerter i lænden, men også træthed, søvnproblemer, nedsat balance samt svækket hukommelse og koncentration. 

Hovedpine er det hyppigste symptom efter et piskesmæld i nakken. Smerten skyldes i mange tilfælde en spændingshovedpine, hvis nakken eller skuldre er kommet til skade. Hovedpinen kan både opstå lige efter ulykken eller dukke op senere i forløbet.